jestemnikko
Baardzo podoba mi się ta klacz 'no name' na pierwszym zdjęciu przedstawiającym stare konie, od lewej. Ma niesamowity urok.
Ja ją uwielbiam od dziecka. Taką nienaturalną "miłością". Za naturalność jej pozy i całej sylwetki. Takie konie na prawdę to coś. Bo taka poza, rzeźba u tak małego konia w tamtych latach, w Polsce, to był szał!
Za miłe słowa o dioramach dzieki wielkie! ( -własnie rosną mi małe niepozorne skrzydełka )
Na spodzie jest troszkę folii. Ale sama folia wygladałaby chyba nienaturalnie. Całośc stworzona pod wpływem emocji,jakiegoś tam natchnienia.
Ana
Dzięki wielkie za tak obszerny opis. Fajnie, że w ogóle ktoś się przejął tymi postami. Kosztowały mnie one sporo pracy, co nie było łatwe przy zwątpieniu w jej sens.
Fajnie jest móc zidentyfikować kolejne konie. Szczeglnie siwek skubiący trawę mnie zaciekawił. Jako, że kupiłam go w woreczku z "rodzinką", w tym podrabianym Shire, to przypuszczam, że i on jest kopiowany w Polsce. Własnie znalazłam tego siwka i tańczace źrebię z tej rodzinki, w innych barwach, a też z plastiku i opisane jako DDR Plaho, albo Marolin.
Z Elastolin z kolei miałam jeszcze coś w tym granzing Horse, ale chyba się wyzbyłam. Pewnie tez lewe odlewy, z tym, że to były wczesne chińczyki.
Araba niedawno po raz kolejny namierzyłam na jakiejś focie w gablocie z końmi dla żołnierzyków i końmi luzakami. I znowu miał opis,że to polska figurka z czasów Polski Rzeczypospolitej Ludowej.
Te konie z New Ray podpisałam na blogu, jeszcze przed Twoim postem tutaj, a po Twoim komentarzu na blogu. One mają pod spodem napis jak byk "Made In China" dlatego opis chińczyki pasował, ale nie był kompletny. Bo mają one tez wybitą firmę New Ray- co dopisałam. Początkowo nie wiedziałam, że to jakaś znacząca firma. A tak jak wczesiej pisałam nie byłam pewna tez sensu robienia postów z choćby samymi zdjęciami. Nie miałam siły patrzeć i spisywac co ma pod brzuchami 50-tka, zazwyczaj bardzo słabych, konisk.
Posty od niedawna uzupełniłam, ale tylko trochę. Z ręką na sercu- nie mam czasu ogarnąc tego towarzystwa. A zostala mi jeszcze gromadlka koni do obfocenia w tym osiodłane polskie konie. Większość z pokazanych koni w poprzednich postach ma "Made in China" pod brzuchem. Te które wydają mi się być produkowane, lub odlewane sto lat temu w Polsce skomentowałam. Polskie odlewy sa zazwyczaj z twardych, czesto łamliwych plastików, rzadko z bardzo miękkiej gumy ( chińskie koniki wtedy były głownie z plastiku, lekko gumowane chińczyki pojawiały się potem ).
w części czwartej Twojego postu na blogu jest konik na zdjęciu z numerem 32. To zdecydowanie VEB Plaho lub odelw z tej firmy
Ten odlew jest mega stary, gdy cięzko było w PL o chińczyki i inne konie. A miałam tego samego konia od wczesnego dzieciństwa w jeszcze starszym, karo-matowo- szarawym odlewie. Lata 80-te, choc koń mógł byc starszy, bo wtedy wiele zabawek było przechodnich, darowanych. Koń był dostępny duzo wcześniej niz rodzinka z Zoo z klaczą Suffolk Punch i Shire skopiowanymi od Britains. ) Dlatego myśłałam, że to Polski mold. A to proszę, chyba kolejny skopiowany mold.
Edit-Na fotach teraz znalzałam odlewy tego konia z opisem DDR Plaho, albo Marolin. Ale te odlewy są z plastiku, w innych barwach, a moje oba czarnule wykonano z dośc elastycznej gumy. Jak nic ktoś w PL bawił się w odlewnictwo.
"Konik polski" - taż gdzieś w necie wPL widziałam go na focie z opisem, że to koń polskiej produkcji z czasów PRL. Ależ boli info, że to tez kopia moldu innej firmy. W sumie nie boli fakt, że ten koń jest akutrat odlewem, co świadomośc,że większośc koni znanych mi jako Polskie bylo tak naprawdę jedynie kopiami. To,że w Polsce w tamtych czasach nie było zbyt wiele miejsca na fantazję i tworzenie. W cale się nie dziwię,że tak wiele polskich artystów -koniarzy pouciekało za granice.
Ten kuc wygląda na odlew Marolin. Mój jest gumowy miekki.
O i widze, to miałam jeszcze jednego, a bardzo dobrego konia DDR Plaho/ Marolin ! Kłusujący koń - dostałam go bez 4 kopyt a i tak bardzo go lubiłam i szanowałam za rzeźbę. Takie czasy były. "Bida Panie". A wtym czasiew Stanach z Breyerami już było szaleństwo. Ehh.
Cieszę się, że tak spodobał rząd ułański i wodna diorama. Totalny spontan z dioramą. Patrzę na konia, na zdjcie tła, piec minut grzebania po szafkach, improwizacja i cykanie fot. Chyba się ogarniam po troszku . Natomiast stworzenie rzedu ułanskigo, to juz była zupełnie inna bajka. Czasy gdy nie można było znalexć fot pogladowych, do muzeum miałam zbyt daleko, kulbak stylizowanych nie było w regularnej sprzedaży. Do tego mini rząd robiłam nie dośc,że bez możliwości pokazania komus komu mogłoby sie to spodobac, to jeszcze przeciwnie- narażając się na krytykę i posiadanie opini dziwaka w szkole, a nawet rodzinie... dziwne ,że nie sfisiowałam wyrastając w takich czasch
Clyde na dworze chyba nie chciał współpracować po tym jak zmatowiał od werniksu. Werniks totalna porażka- kupiony we Włoszech w sklepie artystycznym jako półmatowy. Okazał się matowy(na zakrętce jak byk pisało, że jest półmatowy, a na butelce, że jest matowy, kody te same, do tego sprzedawca nie wie co wciska, a upewniałam się i wyjaśniałam że to bardzo dla mnie wazne ehh).
Zdjęcia jak najbardziej możesz podlinkować, czy wkleić z linkami ( tym bardziej, że w linkach jest więcej fot) na STS. Jestem tam zalogowana, ale nie mam czasu na pisanie. A miło by było cos wiedziec. Może akutrat w tym przypadku mamy do czynienia z czysto polskim arabkiem? Było by miło. Cała rodzinka araba jest z specyficznego, twardego plastiku- typowego dla najstarszych polskich figurek w tej skali jakie mam ( podobnego jak np. konie z siodłami polskich ulanów).
I tradycyjnie na koniec jeszcze foty. Bo bez fot to by była chyba "lipa"
Rocco Barocco DH- czyli stary fryzik Breyer dłuta Herrick
opis samego konia z kilkoma fotami w plenerze http://dorotheahhh.blogspot.com/2016/08/rocco-barocco-dh-kon-fryzyjski-friesian.html
Koń zaskakująco fajny. Radocha największa jak w paczce zobaczy się tą masę i czarną, bujna grzywę. Ale koń przyjechał z planem modelowania do stworzenia rzędu w barokowym stylu. Szczegóły w poście http://dorotheahhh.blogspot.com/2016/08/rzad-barokowy-i-kon-fryzyjski-rocco.html
post z fotami rzędu http://dorotheahhh.blogspot.com/2016/08 ... rocco.html
Enzo Psyche DH - arabek Chips Peter Stone
post http://dorotheahhh.blogspot.com/2016/08/enzo-psyche-dh-peter-stone-model-horses.html
Pozdrawiam !