przez NAF » 17 sty 2016, o 16:32
Annn, brawo, masz teraz ogromną szansę na:
- pokazanie Rodzicom, że potrafisz dobrze zarządzić własnymi finansami (nie wydawanie na rzeczy zbędne, tylko zbieranie na rzeczy ważne), że zależy Ci na tym hobby (lub czymś innym, jeśli coś takiego się pojawi)) i że potrafisz dążyć do wyznaczonego celu.
- zdobyć doświadczenie w oszczędzaniu, wyznaczaniu sobie priorytetów i celi, do których chcesz dążyć, nawet, jeśli ten cel jest odległy czasowo (w życiu nie ma tak, że się ma coś na już i za nic, na wszystko trzeba zarobić). Mając do syspozycji pewną kwotę i być może np jakieś dodatkowe kwoty np z okazji urodzin itp, możesz zaplanować, jaką kwotą będziesz dysponować po jakim czasie , co ułatwi dążenie do celu. Aaa, racja, pozostaje jeszcze sam cel. Czy wiesz dokładnie, czego chcesz? Który model, skala, w stanie surowym czy pomalowanym?
Z mojej perspektywy osoby dorosłej, pracującej i utrzymującej się z własnej pracy - jest bardzo miło móc sobie sprawić coś, co nas cieszy, szczególnie jeśli sami na to coś zarobiliśmy. Z drugiej strony mam ogromną świadomość, ile mnie to coś kosztowało i nie mam tu na myśli tylko ceny, ale i czasu i wysiłku, jakie wymagało zarobienie na to coś. Do tego dochodzi świadomość, że nie można mieć wszystkiego i rezygnacji z jakiegoś zakupu, bo przecież trzeba opłacić rachunki, zatankować samochód i zrobić zakupy. Dlatego ustaliłam sobie zasady, których się trzymam. Dzięki temu nie rzucam się na każdy nowy model, jaki zobaczę, tylko spokojnie zbieram i czekam na ten, który sobie wyznaczyłam.
#teamdwulicowamafia